Läs om oss i ett utdrag ur ”Debattören den Gröna – Sverker Ottosson”
I dag har vi blivit certifierade av Grön Salong – Omfattande Miljöcertifieringar. Läs vad Sverker Ottosson skriver om det! 🙂
Klipper till mot fördomar
22måndagJun 2015
Idag, tisdag 23 juni 2015, blir Salong Clipp-er, ekofrisör, på Thulegatan 6 i Sundsvall miljöcertifierad, den första i Västernorrland. Jag har tidigare här på bloggen skrivit om denna hårfriseringsalong och om hur vi alla, inte minst barn, i vår vardag ständigt blir utsatta av alla slags kemikalier (läs här). Redan då tyckte jag att Salong Clipp-er stack ut på ett positivt sätt. Och idag blir det också bekräftat av en oberoende certifiering.
Utmanar kemikalie-industrin
Just hårfrisörskor är en särskilt utsatt yrkesgrupp. Till skillnad från herrfrisörer, som inte i samma utsträckning använder kemikalier i jobbet, är frisörskor yrkesverksamma i genomsnitt drygt åtta år. Sedan är de ofta tvungna att byta jobb då de ofta har utvecklat eksem, astma och allergier av olika slag.
Salong Clipp-er som drivs av eldsjälarna Maj-Britt Mattsson och BeatriceHimmerlid, har antagit utmaningen i en kemikalie-industriellt styrd näring, och prisas nu med en certifiering som kallas ”Grön salong”. De har under flera år inte bara bytt ut kemikalierna i sitt sortiment. Hela dess verksamhet genomsyras idag av miljötänk. Och de bjuder också sina kunder på ett riktigt gott miljömärkt kaffe.
”Grön salong”-certifieringen utfärdas sedan 2008 av Köpenhamns kommun. Den ställer krav på att salongen använder garanterat inte hormonstörande, allergi- och cancerframkallande ämnen, och att produkterna som används är av ämnen som är bedömda från erkänd internationell forskning. Den ställer också krav på ett socialt och ekologiskt hållbart helhetstänk i salongens hela verksamhet. Idag är certifieringen spridd i alla skandinaviska länder och i Australien.
Ge Miljöäpplet till Eco Clipper!
Betydelsen av Salong Clipp-ers näringslivsinsatts för Sundsvall och Västernorrland menar jag kan inte överskattas. Det är dags att dessa pionjärer prisas på Sundsvalls Business Award för sina miljöansträngningar i en tuff och kemikalie-industriellt styrd bransch. De har nominerats förr, men då i tuff konkurrens inte blivit utvalda. Denna ”Grön salong”-certifiering borde visa att de nu har kommit ännu längre.
Viktigt insats i ett större sammanhang
Och just att de utmanar kemikalieindustrin är extra betydelsefullt. Det är inte enkelt. Kemikalieinspektionens tidigare generaldirektör Ethel Forsberg gav för drygt ett år sedan ut en bok, ”Makt, plast, gift och våra barn”. Upprinnelsen till boken är ganska häpnadsväckande. I en artikel i SvD från den 4 februari 2014 (läs här) berättar hon hur hon kallades till möte på miljödepartementet vid Tegelbacken i centrala Stockholm. Andreas Carlgren (C) hade under sina första år som miljöminister deklarerat att han inte prioriterar kemikaliefrågan. Men det är först när hon hörde orden, som Carlgrens statssekreterare fällde, som hon till fullo förstod departementets hållning. Hon blev bestört över bristen på insikt. Samtidigt fick hon rådet att inte ta ytterligare initiativ på området.
Det var då hon bestämmer sig för att skriva boken, i vilken hon berättar hur industrin, politiker och myndigheter har bidragit till att mörklägga riskerna med de tusentals kemikalier som finns runt omkring oss. Hon beskriver också vilka kemikalier vi känner till, och det är rätt många, och att industrin i de allra flesta fall håller sig under de gränsvärden som lagen säger. Men däremot vet ingen vad kemikalierna tillsammans kan åstadkomma inom oss och i ekologin.
Hoppet lever
Men det inte alla politiker som duckar för denna komplicerade fråga. Sundsvall Kommuns nuvarande ordförande i miljönämnden, Kjell Bergkvist (C), skrev nyligen en insändare i detta ämne (läs här), inspirerad av ett möte på Sveriges Ekokommuners årsmöte med just Ethel Forsberg, som var gästtalare på årsmötet. Det är också just miljönämndens ordförande som delar ut Miljöäpplet på Sundsvall Business Award nu i höst. Han lär också vara inbjuden till dagens certifieringcermoni kl 16.00.