Stenstans framtid går i hållbarhetens tecken!

Stenstans framtid går i hållbarhetens tecken!

Vad roligt att det blir uppmärksammat! Vi är väldigt glada och stolta över det!  Här  ett utdrag ur bloggen ”Debattören den Gröna – Sverker Ottosson ”.

Stenstans framtid går i hållbarhetens tecken!


”Slow City”-konceptet lever i Sundsvalls Stenstad, som jag beskrev i mitt förra blogginlägg. Att döma av medias återrapportering från”sundsvalltycker”-debatten igår kväll tycks denna tanke ändå vara långt borta hos den politiska majoriteten i Sundsvall. Näringsidkarna i Stenstan ligger sedan länge flera steg före. Och jag vill påstå att många av dem vågar visa vägen med ett mycket grönt tänk.

IMG_1278Ett sådant exempel är frisörsalongen Eco-Clipper på Thulegatan. När vi, och särskilt barn, går till frisören utsätts vi alla för mycket kemikalier. Då ska vi ha i tanken att frisörerna arbetar hela dagarna i denna kemiska miljö. Därför är frisörer i genomsnitt yrkesverksamma i bara åtta år. Sedan är de tvungna att sluta, fysiskt utslitna och sjuka av kemikalierna.

Eco-Clipper i Sundsvall erbjuder inte bara miljövänliga produkter som möjligt. Deras koncept är också att när vi får våra hår klippta och friserade, får vi också en stunds avslappning i en lugnande ljudmiljö. Idén bakom det är, enligt dem själva, att människor lätt stressar sönder sig i vårt samhälle. Stress leder lättare till ohälsa, som kostar samhället pengar. En lugnare miljö, en oas mitt stadens larm, ger möjlighet till återhämtning och tid till reflektion.

Eco-frisörerna i Sverige är få. De arbetar mot fördomar och EU-regler. EU:s regelverk är för långsamt, svagt och krångligt för såväl företag som konsumenter. Med tanke på att användningen av kemikalier ökar kraftigt i hela samhället tycker jag att det är bekymmersamt. Idag används över 100 000 kemiska ämnen, varav många är skadliga. De finns i allt som omger oss, exempelvis kläder, leksaker, hygienprodukter och byggmaterial. Många kemikalier används också utan att de först är testade. Sveriges arbete för en giftfri vardag menar många har avstannat med hänvisning till EU.

Ändå har vi makt. Vi kan var och en göra något. Med den makt jag har som medborgare vill jag, som så många andra redan gör, genom mina val stödja de näringsidkare som vill utveckla Stenstan hållbart och därmed i ”Slow City”-konceptets anda. Och när jag skriver detta är jag händelsevis också i behov av att besöka en frisör.