God Jul!!

God Jul!!

Vi önskar alla fina kunder, följare, släkt och vänner en riktigt god och fridfull jul! 

Vi är tillbaka på salongen tisdag 27/12. Varmt välkomna då!

15713002_10209473327328777_465143095_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Jul är en kristen högtid som firas årligen, traditionellt till minne av Jesu födelse[5][6] framförallt den 24 december (julafton) och 25 december (juldagen) av miljardtals människor över hela världen.[7] Högtiden förbereds genom firandet av advent och firas från Jesu födelsejulnatten fram till trettondedag jul då de tre vise männen ska ha kommit fram till Betlehem.[8]

Julhögtiden har karaktär av familjehögtid för de flesta människor i kristna länder, men det förekommer också att ensamma bjuds till hemmen. Julfirandet är i dag en blandning av religiösa och sekulära traditioner och skiljer sig mycket runt om i världen. Många firar idag jul med färre, eller inga, religiösa inslag. Tidpunkten för julfirandet har förkristna anor då man inom flera förkristna kulturer firat vintersolståndet, och ordet jul är forngermanskt, men idag finns mycket liten kunskap om det förkristna julfirandet och därmed har mycket få av de förkristna traditionerna bevarats.

Traditionellt firas den svenska julhögtiden med början den 24 december (julafton), följt av juldagen, annandag jul, mellandagarna, nyårshelgen (där nyårsfirandet numera normalt inte räknas som en del av julfirandet, även om nyår infaller under juletid och nyårsdagen är en helgdag) och trettondagen, och avslutas den 13 januari (Tjugondag Knut) då ”julen dansas ut”. I Norden överlämnas julklappar under julafton till minne av de tre vise männens presenter – något som i andra delar av den kristna världen sker vid andra tidpunkter. Det finns en stark tradition att ge gåvor till behövande under jul. I kristendomen är påsken den viktigaste högtiden sett ur teologisk synvinkel[9], men i bland annat Norden är advent och jul årets viktigaste familjehögtid, och också den tidpunkt på året då flest besöker olika kyrkor.”

Källa: Wikipeda